De største visjonærene i Sarpsborgs idrettshistorie Sparta ble stiftet 23. november 1928 som Arbeideridrettslaget Sparta. I starten var det hovedsakelig menn fra byens arbeiderklasse som spilte fotball på en hard grusbane laget av slam fra Borregaard. Banen lå på samme område hvor Sparta Amfi står i dag. I tillegg har klubben hatt boksing, bandy, ski og friidrett på programmet.
28. oktober 1958 inviterte klubben byens befolkning til et informasjonsmøte, på Festiviteten, for å overbevise innbyggerne om at det var tid for å starte et ishockeylag i byen. Begeistringen sto ikke i taket, og kommunen sa nei til å bygge en utendørs isflate ved Sarpsborg Stadion.
Sparta ga ikke opp, og på klubbens årsmøte i 1959 ble det vedtatt at ishockey skulle være på programmet. I starten ble ishockeykampene spilt på en håndballbane ved Albert Moeskaus vei, og bilistene fortvilte fordi vannet som ble sprøytet på banen rant ut og frøs på veien. Allerede samme år ble den første utendørsbanen, Grisebingen, bygget på det samme området hvor Sparta Amfi ligger i dag. Det var en stor utfordring å holde naturisen i god nok stand, så klubbens driftige og modige menn jobbet kontinuerlig med planer om å lage en kunstisbane.
Optimismen, pågangsmotet og innsatsen stoppet ikke med det. Medlemmene i klubben gikk sammen og bygde Sparta Amfi på dugnad. Arenaen stod klar i 1963, og var ikke bare Norges, men en av Nord-Europas første ishaller. Sparta Amfi står i dag som en bauta over hva et idrettslag kan få til av store løft når medlemmene løfter sammen.
Sparta – en utfordrer
Ut fra dagens forutsetninger har Sparta det sportslige fundamentet på plass, men vi står ved et veiskille. Ishockey er i en positiv utvikling i Norge. Våre konkurrenter er offensive og nye arenaer bygges flere steder. Erfaring viser at moderne publikumsvennlige arenaer vil gi disse klubbene større oppmerksomhet, og økonomisk oppsving.
Hvis vi ønsker et Sparta-lag i toppen av norsk ishockey, er tiden inne for å være like modige og visjonære som våre forgjengere var i begynnelsen av 60-tallet. Vi trenger å finne deres pågangsmot, optimisme og innsats for å legge til rette for å være med i toppen av norsk hockey, bedre klubbens økonomi, og dermed forutsetninger og rammebetingelser for å utvikle laget. I Sparta finner vi muligheter for å løse utfordringene sammen. En lærer seg å ta i et ekstra tak. En lærer seg å stille opp når laget trenger det. En lærer seg å være positiv og bidra. På den måten bygger vi lagmoral og karakter. Dette er til slutt med på å skape en dedikert, sterk og spesiell gruppe som har eierskap til laget, og som vinner og taper sammen. Vi er ikke en klubb som har økonomi til å kjøpe spillere som kan garantere mål og gode resultater hver kveld. Vi skal kjempe sammen for hver seier.
Har det vært noen større visjonærer i Sarpsborgs idrettshistorie enn Arne W. Jansen, Carsten S. Pettersen, Gunnar M. Hansen og Carsten Stensrud? Jeg tviler på det, Petter Kalnes, Sarpsborg Arbeiderblad
Byens modige og visjonære menn som prosjekterte og gjennomførte byggingen av Sparta Amfi.
Hvem er vi, og hvor kommer vi fra? Sparta Sarpsborg – mye mer enn 3 poeng
Klubben skal være et godt sted å vokse opp for barn og ungdom. I tillegg til å utvikle spillere fra barn til eliteutøvere, skal klubben være et godt sted å vokse opp. De fleste vil ikke ende opp som profesjonelle spillere, men alle skal bli tilbudt en meningsfull og utviklende barne- og ungdomstid i klubben. Alle skal bli tilbudt god fysisk fostring og en god oppdragelse, med sunne krav og verdier.
Eliteidretten gjør Sarpsborg til en attraktiv by å bo i. Byens næringsliv, blant dem våre samarbeidspartnere, trenger god arbeidskraft og positiv omtale. Vi skal være med på å gjøre byen til et attraktivt sted å etablere seg. Vi skal være med på å markedsføre byen ved å være ishockeylaget hvor våre egne unge talenter får en mulighet til å bli toppidrettsutøvere.
Klubbens identitet
Alt det våre forgjengere representerte har formet Idrettslaget Spartas identitet. Våren 2017 så ledelsen faren for at klubbens identitet var i ferd med å bli vannet ut. Kontinuiteten både på trener- og spillersiden var dårlig, og stammen i laget ble byttet ut for hver sesong. Det ble hentet spillere både fra inn- og utland for å forsterke laget i jakten på mesterskap. En utfordring var at det manglet spillere fra egen ungdomsavdeling, som hadde fått gode nok forutsetninger til å bli ledende spillere, og som kunne drive Sparta-kulturen videre. Klubbens ledelse utviklet derfor en strategiplan hvor det ble satt fokus på å satse på egne ungdommer og finne tilbake til klubbens identitet.
Klubbens identitet, tradisjon og fantastiske resultater, både på og utenfor isen er skapt gjennom hardt arbeid, positivitet, innsats og målbevissthet.
Lagets identitet
Lagets identitet er formet av tradisjoner og erfaring gjennom mer enn 60 år med ishockey på programmet. Alle klubbens lag som har vunnet mesterskap har noen fellesnevnere. De har jobbet hardt, vært offensive og skøytesterke, de har spilt fysisk, de har konkurrert, de har vist stor ydmykhet og glede – og ikke minst vært stolte av drakta.
Men den viktigste fellesnevneren for alle de gode Sparta-lagene er at spillere og ledere satte laget foran seg selv. De har alltid spurt – Hva kan jeg gjøre for laget?
Vi har den samme identiteten i dag. De samme fellesnevnerne kan hjelpe oss å vinne mesterskap i fremtiden også. I tillegg til å jobbe hardt, være offensive, skøytesterke og spille fysisk, skal vi til enhver tid ha en tydelig idé om hvordan laget skal spille. Vi skal ha fokus på prestasjoner. Prestasjonen er hva vi kan påvirke. Vårt vinnende lag skal være et resultat av gode verdier, gode vaner og gode prestasjoner.
I Sparta skal det alltid være VI i stedet for JEG. Det skal være en god positiv lagkultur med høy lojalitet og godt samhold.